Dekoor Close Harmony, wereldkampioen koormuziek in de categorieën jazz, pop en gospel, houdt een groot jubileumconcert in de Grote Zaal van TivoliVredenburg op 8 juli 2025. Dekoor zoekt een Utrechtse decormaker die voor dit concert een decor voor de zaal ontwerpt en maakt.
Het thema van het concert
Al 40 jaar dragen honderden zingende studenten bij aan de unieke identiteit van Dekoor, dat een prominente plaats inneemt in de (amateur-)korenwereld en het Utrechtse culturele landschap. Bij een jubileum hoort vanzelfsprekend een terugblik. Bij Dekoor bestaat die terugblik voornamelijk uit tradities. Die tradities voor Dekoor zijn in grote lijnen:
- Verbinden met elkaar door koorzang
- Maximale niveau bereiken
- Studentenkoor
- Verrijken van Utrecht samen met publiek en partners
Hoewel Dekoor vele tradities heeft te vieren, zijn er ook transformaties geweest. De cultuur van Dekoor is veranderd, met meer oog en liefde voor elkaar. De dirigenten en regisseurs zijn veranderd, wat voor een nieuw geluid en beeld zorgt. De taal is veranderd, om ook nieuwe Nederlanders te verwelkomen. En dat ging niet altijd zonder slag of stoot.
Dit spanningsveld tussen traditie en transitie is niet alleen voor Dekoor, maar voor menig mens voelbaar. Tradities en transities zijn allebei om te vieren en om te rouwen. Om te lachen en te huilen. Om je tegen te verzetten, of om te omarmen.
Wie en wat zoeken we?
- Je maakt werk van groot formaat dat aansluit op ons thema en dat de sfeer van de gehele Grote Zaal kan beïnvloeden.
- We staan open voor verschillende disciplines. Of je nu met digitale technieken of textiel werkt.
- Het begrip “decor” mag je ruim interpreteren. We vinden het interessant als het werk zorgt voor een verbinding tussen het podiumdeel en het publieksdeel. We hebben ook de mogelijkheid om een groot projectiescherm te huren, mocht je dat willen inzetten.
- We staan open voor zowel nieuw als bestaand werk. Of een adaptatie van bestaand werk. Kijk daarbij goed wat mogelijk is binnen het budget.
- Jouw werk is relatief makkelijk te installeren, en je hebt daar minimale technische ondersteuning voor nodig van Dekoor en TivoliVredenburg.
- Je woont, of werkt vooral vanuit Utrecht. Of je hebt een andere nauwe band met de stad.
Voorwaarden
- Je ontvangt een fee bestaande uit €2500,- incl. btw voor het werk en €1000,- incl. btw voor productiekosten.
- Je mag ook zeker als collectief reageren, het budget blijft wel hetzelfde.
- Je werkt gedurende het proces in samenwerking met de regisseur van Dekoor, Marjolein Marzacu, om te zorgen dat het decor in de thematische lijn van het concert past en het decor de regies van het koor versterkt (en niet belemmert). Ook heb je mogelijk, via Dekoor, contact met TivoliVredenburg.
- Je bent op 8 juli de gehele dag beschikbaar. De tijdstippen voor het installeren van het werk worden later gecommuniceerd. Er gebeurt zeer veel aan opbouw en soundcheck tijdens die dag, geef aan wat je nodig hebt voor de installatie van het project.
- Vanuit TivoliVredenburg: Decorstukken moeten geïmpregneerd zijn zodat ze niet brandbaar zijn. Als je decorstukken wilt ophangen, is het goed om rekening te houden met zichtlijnen.
Pré (geen vereiste)
- Je hebt vaker met podia gewerkt.
- Je maakt in je kunstenaarspraktijk gebruik van/hebt kennis van projectietechnieken, zoals projection mapping.
- Je bent beschikbaar op 8 april voor een mogelijk locatiebezoek.
Meld jij je aan? Stuur voor zondag 9 maart 2025 de volgende zaken naar opencall@dekoor.nl
- Een korte omschrijving van je eerste ideeën voor het decor. Besteed daarbij in ieder geval aandacht aan:
- Beeld als het gaat om bestaand werk, of een moodboard als het gaat om nieuw werk
- Koppeling met het thema
- Het medium / materiaal waarmee je werkt
- De grootte van het werk
- De uitvoerbaarheid
- Globale begroting (deze hoeft nog niet definitief te zijn, maar we willen graag weten hoe je het budget ongeveer in wil zetten). - Portfolio / CV (Hoeft niet volledig te zijn. Stel jezelf voor en kies de projecten uit die iets zeggen over waarom jij interessant bent voor dit specifieke project. )
Geschikte kandidaten ontvangen halverwege maart een uitnodiging voor een videogesprek. Na de definitieve selectie wordt een samenwerkingsovereenkomst opgesteld met akkoord van beide partijen.